VEIEN VIDERE.

Jeg blir satt ut. Det finner så mange flotte mennesker her ute i denne skummle verden. Gang på gang blir jeg positivt overrasket over hvor fantastiske vi er. Jeg postet innlegget “Hva nå? JEG ADVARER MOT IB.” for en uke siden. Responsen som har tikket inn på facebook og messenger de siste dagene er helt utrolige og antall lesere har økt drastisk. Det får meg til å tenkte på at vi har et problem. Det er så mange som sliter i skolesystemet. Tristheten og sinnet slår inn, jeg veit så godt hvordan andre i min situasjon har det. Det er så utrolig frustrerende. 
Men *pust*. Over til det positive. Jeg er evig takknemelig for alle som har send meg meldinger på diverse måter. Det er håp for oss alle, og jeg ble så glad når jeg satt der og gjorde mitt beste på å svare dere alle. Dere mennesker er noen fantastiske skapninger! TUSEN TAKK, for alle de flotte ordene jeg fikk og støtten!!

Nå står jeg her uten Genrell Studiekompetanse, hva nå? 
Jeg bestemte meg for å følge planen min, men med noen endringer. Jeg drar til Bali. Der jeg skal studere Personlig trener studie sammen med min Betsevenn Sara. Det som er minus ved å ikke ha Generell Studiekompetanse før jeg drar, er at jeg får ikke støtte av lånekassa (verken lån eller stipend). Alt må da betales av egen lomme og jeg har allerede betalt langt over 70 000kr. Itillegg så trenger jeg bøker, vaksiner og jeg “må” ha et nytt kamera ++ masse lommepenger!! Turen uten Generell Studiekompetanse koster meg over 100 000kr. De pengene er endel nå som jeg er ung, men jeg har hele livet til å tjene opp nye, sant? Et annet stort minus, er at jeg ikke får de ekstra 30 studiepoengene, siden jeg ikke har Generell Studiekompetanse, og det syntes jeg er veldig kjipt.

Det er KUN 24 dager til jeg og Sara setter oss på flyet nedover til Bali som skal bli vårt nye hjem for 3månder. Nå skal jeg endelig gjøre noe som jeg har lyst til – akkurat nå. Jeg har utrolig sommerfugler i magen, og jeg tror dette kan være det avbrekket jeg trenger. Da får jeg også litt tid til å tenke på hva jeg vil gjøre videre, og å kunne sette ting i perspektiv!!


-Cristine Svendsen

Hva nå? JEG ADVARER MOT IB.

6 Januar 2016: Macen ble klappet sammen og slengt vekk, tårene kom automatisk. Tristheten ble så til sinne, “hvorfor klarer jeg ingen ting, jeg er udugelig?!”. Jeg måtte ta meg sammen, jeg var tross alt på jobb. Jeg samlet meg sammen, tårket vekk tårene og verken tenkte eller sa stort. Konsentrasjonen min lå på og ikke bryte ut i gråt før jeg var ferdig på jobb. Den siste timen var lang. I bilen på vei hjem, jeg var dritt lei. “kunne jeg ikke bare kjøre ut her, og bli borte?” Jeg ville vekk fra alt og alle, hva skulle jeg si.. Frykten for å skulle fortelle alle at jeg ikke hadde klart det nå heller var helt utenkelig. Jeg gikk rett på rommet, låste døra og satt på høy musikk. Jeg lå i fem timer, mobilen på flymodus og bare gråt. Jeg ringte ei god veninne av meg, og bare gråt og det var deilig å høre noen fortelle meg at ting kommer til å ordne seg. Så kontaktet jeg bestevennen min, og sa jeg trengte en klem. Alt føltes så bra når jeg bare kunne gråte i armene hennes, og snakke.. 

 

Det hele startet når jeg begynnte på første vidregående. Overgangen fra ungdomskolen var mye større og vanskligere en jeg hadde trodd. Jeg pleide alltid å ha mange venner rundt meg, men jeg kom i en klasse der jeg kjente så og si ingen. Alle andre virket så sammenspleiset og jeg følte jeg overhode ikke passet inn. Dagene gikk, noen bedre enn andre. Etter et halvt år var ting så ille, at vi nesten “krevde” at jeg skulle få lov til å bytte klasse, og karakterene mine var helt på bunnen. I den nye klassen ble ting bedre, men jeg mislikte hvordan ting ble håndtert og alt som hadde skjedd.
Før jeg skulle starte på VG2, bestemte jeg og venninna mi å starte på IB (international Baccalureate), som er engelsk vidregående. IB hørtes helt fantastisk ut, hvertfall når det ble lagt frem for oss elever. Vi var mange som beit på kroken, jeg var dessverre en av de som ikke skjønte det før det var alt for seint. Og alle fikk jo generell studiekompetansel, selv om vi ikke klarte IB diploma. IB er et 2årig løp, der vi har alle sluttenede skriftelige eksamer etter disse årene. + En stor innlevering, TOK (theory of knowledge) og CAS (Creativity Action and Service) og noen muntlige fremføringer. Hvis du er en superstudent og tar ting utrolig lett, ja da kan IB være veien for deg. Men er du en elev som er midt på, så advarer jeg faktisk å gå IB. Jeg har jobber ræva av meg for å klare og få en 3er.. Vi var ca 14 stykker som startet på IB, etter de to årene var vi kun 4 elever igjen. Langt over halvparten droppet ut og de fleste fant tilbake til det norske systemet..

To år gikk og vi fire jentene som var igjen tok eksamene. Ja, det er vanskelig. Jeg klarte ikke å få nok poeng til å få IB diploma, men null stress jeg hadde jo Generell Studiekompetanse. Jeg bestemte meg for å ta opp fagene og gå på skolen et år til, for å se om jeg ikke kunne klare å score en litt høyere poengsum (karaktersnitt). Ca en uke før eksamene starter igjen, så sitter jeg å snakker med ei veninne av meg som også tok opp noen fag. Da får jeg vite at jeg har ikke Generell Studiekompetanse, for man trenger en viss poengsum. Jeg tar kontakt med en av lærerene øyeblikkelig og får dette bekreftet. Hører med noen andre lærere, som også trudde man hadde genrell studiekompetanse, selv om man ikke klarte IB Diploma. Jeg starter å tru at det er JEG som har missforstått alt. Tar kontakt med en god del andre elever jeg gikk i klasse med, som også trudde man hadde Generell Studiekompetanse uansett. 

Jeg gikk rett i kjelleren. Jeg skulle jo til Bali med Sara i februar 2016, og da trenger jeg Vitnemål for å få støtte av lånekassa til personlig trener studiene. Jeg snur tankegangen min og leser som en gal, dette skal jeg klare. Tiden går og eksamene er gjort. Vi venter nesten 2månder på svar. I starten av juli sjekker jeg. Jeg får ikke nok poeng til å få Generell Studiekompetanse. I dette øyeblikket var jeg på spa hotell tur med mamma. Vi startet med en gang å søke rundt, “for hva gjør jeg nå?” 

Skolen åpner ved august igjen, vi har utalige mange møter med forskjellige lærere, rådgivere, skoler osv. Jeg blir sagt unnskyld til, for at jeg ikke hadde blitt informert riktig om Generell Studiekompetanse og on hvor mange poeng som trengtes for å få dette. men det hjelper ikke meg, jeg står her uten studiekompetanse!.. 
Skal jeg fortsette på IB eller skal jeg starte på nytt i det norske systemet og ta opp fagene som privatist?. Etter mye om og men så finner vi en skole som tilbyr IB eksamene i starten av November. Det er 3månder til eksamene. Jeg sitter dag ut og dag inn, leser og leser. Samtidig holder jeg meg opptatt med trening, jobb og noe sosialt liv. Ukene før eksamen blokker jeg ut alt, og bare leser, leser, noterer og noterer. Jeg føler meg kjempeflink, jeg er flink. Eksamens ukene er her. 7 skriftelige eksamer på under to uker. Jeg kjører fra Kongsberg til Oslo nesten hver dag, for å sitte å ha eksamen som varer i max 2 timer. Kjører hjem igjen og leser på neste. Eksamens dagene er de værste, jeg blir rett og slett utrolig deperimert. Alt står på spill, så mange jeg ikke vil skuffe og ikke minst meg selv. Jeg veit med meg selv, at jeg har gjort mitt aller beste. Nå er det bare å vente hele jula og til starten av Januar.

6 Januar, 13:30 ble karakterene publisert. Jeg greide det ikke.. For å være helt ærlig, så veit jeg ikke hva jeg skal gjøre. Hva er planen for livet mitt. hvor går veien min? Jeg skulle så indelig ønske at noen kunne fortelle meg hva jeg skal gjøre og hvilken vei jeg skal gå. Så her sitter jeg, jeg føler meg tom. Egentlig så føler jeg ingen ting, bare et utrolig stort tomrom. Tanken på at jeg har gått 4,5 år på vidregående og IB tilsammen og jeg har enda ikke Generell Studiekompetanse er helt jævelig. Jeg føler for å gi opp og bli borte, men nei. Jeg gir ikke opp..! 

-Cristine Svenndsen